Naprava za urodinamsko preiskavo za KO za nefrologijo

urodinamika_zasplet

Naprava za urodinamsko preiskavo za KO za nefrologijo

100%
100% donirano
Še 0 €

Motnje mikcije, ki se najpogosteje kažejo kot dnevno in nočno močenje pri otrocih, starejših od 5 let, so zelo pogosta težava v otroštvu, ki je moteča tako za otroke kot njihove starše, vzroki zanje pa so številni.  Dnevne motnje mikcije z uhajanjem urina se po različnih študijah pojavlja pri 15 % 6-letnih otrok in pri 5-8 % 9-letnih otrok. Motnje mikcije imajo lahko negativen vpliv na psihološki razvoj. Znano je, da so otroci z motnjami mikcije anksiozni, nesrečni in celo depresivni, imajo tudi več učnih težav.

 

Poleg motenj mikcije, ki se lahko pojavijo pri otrocih brez kakršnegakoli anatomskega ali nevrološkega vzroka, poznamo tudi nevrološke motnje delovanja mehurja, ki so posledica prirojenih ali pooperativnih posegih v predelu lumbosakralne hrbtenjače pridobljenih stanj. Tovrstna neprepoznana obolenja lahko vodijo v kronično ledvično okvaro ali celo ledvično odpoved.

 

Motnje mikcije je potrebno odkrivati, diagnosticirati in zdraviti. V diagnostiki predvsem nevroloških motenj delovanja mehurja je nujna urodinamska preiskava. Rezultati preiskave so bistveni za izbiro pravega načina zdravljenja, s katerim preprečujemo okvaro zgornjih sečil.

 

Urodinamska preiskava zajema preiskavo pretoka urina ob uriniranju, določanje tlaka ob polnjenju mehurja, popustljivosti stene mehurja, ugotavljanje morebitnih neinhibiranih kontrakcij stene mehurja in določitev prostornine mehurja.

 

Aparat, ki ga na Pediatrični kliniki uporabljamo danes, je star 9 let, iztrošen in večkrat v okvari. Proizvajalca aparata ni več na tržišču, servis ni zagotovljen. Preiskavo pri otrocih v Univerzitetnem kliničnem centru izvajamo le na Pediatrični kliniki, kjer so zdravljeni najteže bolni otroci, tudi tisti, ki potrebujejo nevrokirurško ali urološko zdravljenje in sočasno urodinamsko diagnostiko.

 

Letno potrebuje tovrstno raziskavo 200 otrok. Star aparat žal ne služi več svojemu namenu, ker je popolnoma iztrošen. Zato moramo sredstva za napravo zbrati sredstva do konca tega koledarskega leta.

 

Pomagajte nam po svojih močeh. HVALA!

 

Naš transakcijski račun je:

Ustanova za novo Pediatrično kliniko, Bohoričeva ulica 20, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0510 0801 0447 959
NAMEN: ZA URODINAMIKO

sklic: SI00 121011
BIC banke: ABANSI2X
Koda namena: CHAR

 

Za več informacij pišite na ustanovapk@gmail.com. Hvala!

V primeru, da zberemo več sredstev, kot jih potrebujemo za nakup naprave za urodinamsko preiskavo, jih bomo preusmerili v nakup drugih potrebnih naprav iz seznama prioritet. O tem javnost obveščamo na naši spletni strani in Facebooku.