Ustanova za Pediatrično kliniko

Dobrodošli!

Matjaž Homan: Največja spodbuda pri našem delu je ozdravljen otrok

Na Kliničnem oddelku za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko Pediatrične klinike v Ljubljani zdravijo najbolj bolne otroke z boleznimi prebavil in jeter iz cele Slovenije. Da bi jim lahko zagotovili še boljšo zdravstveno oskrbo, so nujne posodobitve opreme, trenutno predvsem nakup aparata za kapsulno endoskopijo.

V okviru omenjenega oddelka deluje Center za vodenje otrok pred presaditvijo jeter in po njej, izvajajo vse vrste diagnostičnih in tudi terapevtskih endoskopij. Vzpostavljeno imajo 24-urno pripravljenost pediatra gastroenterologa, tako na klic kolegov iz bolnišnic po Sloveniji organizirajo prevoz otrok, ki potrebujejo nujno endosokopijo, na kliniko v Ljubljani, ter nato skupaj z diplomirano medicinsko sestro pri otrocih zaustavljajo akutne krvavitve iz prebavil, odstranjujejo nevarne tujke, ki jih pogoltnejo ipd.

Poleg tega s pomočjo endoskopa vstavljajo hranilne cevke direktno v želodec in ozko črevo, odstranjujejo vse vrste polipov, širijo zožitve požiralnika, če otroci ne morejo požirati in bruhajo. Pred dvemi leti so postali certificiran učni center za specialiste pediatre gastroenterologe iz Evrope, ki bi si radi pridobili dodatna znanja iz terapevtske endoskopije, na ljubljanski kliniki se izpolnjujejo 6 mesecev.

Tako uspehe oddelka, kjer se skupaj s kolegi trudijo, da bi otrokom zagotovili kar najkakovostnejšo zdravstveno oskrbo, na kratko povzame izr. prof. dr. Matjaž Homan, dr. med. Znanja in strokovnosti jim gotovo ne primanjkuje, se pa včasih zatakne pri aparaturah. “Pred kratkim nam je UKC omogočil posodobitev endoskopske opreme, poleg aparata za kapsulno endoskopijo pa nam manjka še aparat za manometrijo požiralnika in rektuma,” pove sogovornik.

Ustanova za novo Pediatrično kliniko je te dni zagnala akcijo, v okviru katere zbiramo tudi sredstva za nakup aparata za kapsulno endoskopijo. S tem bi pridobili napravo, s katero lahko gastroenterologi zelo natančno preiskujejo tanko črevo in s tem odkrijejo področja, ki jih pri otrocih z običajnimi endoskopskimi preiskavami črevesja doslej niso mogli.

Vsem tistim, ki s svojimi prispevki prek Ustanove za novo pediatrično kliniko že več kot 25 let podpirajo nakup opreme za zdravljenje najmlajših, pa tudi vsem, ki se bodo dobrodelnim akcijam ustanove pridružili v prihodnosti, Matjaž Homan sporoča: “Vsekakor nam želja po opremi za kakovostnejšo zdravstveno oskrbo otrok ne zmanjka, saj le na ta način lahko najbolje pomagamo najtežje bolnim otrokom.”

“Tudi s pomočjo vaših prispevkov, s katerimi podpirate nakup opreme za Pediatrično kliniko v Ljubljani, lažje in bolje pomagamo našim malim bolnikom. Še naprej se bomo trudili za zdravje otrok in zadovoljstvo staršev, kajti ozdravljen otrok za nas predstavlja največjo spodbudo pri delu.”

Deli na omrežjih: