Ustanova za Pediatrično kliniko

Dobrodošli!

dsc_5248-1

Novi sekvenator, za katerega smo z vašo pomočjo zbrali 127.000 evrov, že v uporabi na Pediatrični kliniki: “To je nekaj, s čimer se bomo potrudili narediti nekaj dobrega”

sekvenator

Klinični inštitut za specialno laboratorijsko diagnostiko (KISLD) Pediatrične klinike je prevzel nov sekvenator naslednje generacije NovaSeq 6000, ki omogoča bistven napredek pri hitrosti in obsegu sekvenciranja. 

Sekvenator je elektronska naprava, s katero bodo otrokom hitreje odkrili morebitne genetske bolezni. Do zdaj je bilo treba rezultate preiskav dolgo čakati.  “Zdaj imamo napravo, ki je edina v regiji. To je nekaj, s čemer se bomo potrudili narediti nekaj dobrega,” je ob prevzemu naprave na Pediatrični kliniki povedal pobudnik nakupa sekvenatorja prof. dr. Tadej Batellino, dr. med.  “Hvala za skoraj četrtino vsega denarja ljudem. Kot veste, je k napravi prispevala Ustanova za novo pediatrično kliniko,” je še dodal predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni na omenjeni kliniki.

»Ko so v igri otroci in njihovo zdravje, se ljudje odzovejo hitreje. Posamezniki darujejo po pet, deset, tudi dvajset in petdeset evrov ter se s tem ogromno zbere. Razne organizacije se ob koncu leta odpovedo novoletnemu obdarovanju in denar darujejo v ta namen,« pa je v prispevku za Dnevnik povedala predsednica Ustanove za pediatrično kliniko mag. Marina Praprotnik, dr. med., a hkrati izpostavila, da 80 odstotkov vseh donacij še vedno opravijo srčni ljudje.

Obstoječa naprava je lahko hkrati analizirala le delček človeškega genoma, novi aparat pa zmore hkrati analizirati celoten genom več deset oseb in tako omogoča bistveno bolj obsežno genetsko diagnostiko otrok z redkimi boleznimi. Do prevzema nove naprave so do 50 obsežnih analiz genoma analizirali v tujini. Zdaj to ne bo več potrebno, obenem pa bodo preiskave bolj natančne in povedne, celoten postopek od odvzema DNK-ja do končne analize se namreč zdaj lahko opravi znotraj Pediatrične klinike.

Pri nakupu naprave, na kateri trenutno poteka tako redno delo laboratorija kot izvajanje projekta sledenja virusnim različicam COVID-19,  je UKC Ljubljana združil lastna sredstva ter prispevke raziskovalnega programa ARRS Pediatrične klinike pod vodstvom prof. dr. Tadej Batellina, dr. med., ter sofinancerjev: Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS preko Paketa 17 za večjo raziskovalno opremo in  Ustanove za pediatrično kliniko, ki je več kot leto dni zbirala prostovoljne prispevke za ta namen. Večino sredstev za napravo in potrošni material je prispeval UKCL, iz ARRS je bilo zagotovljenih okrog 240.000 tisoč EUR, Ustanova za Pediatrično kliniko je zbrala 127.000 EUR.

Več podrobnosti o sekvenatorju in njegovi namembnosti preberite tukaj.

Oglejte si tudi televizijski prispevek z izjavo prof. dr. Tadeja Batellina in prikazom delovanja sekvenatorja.

 

 

 

 

 

Deli na omrežjih: